Ekonomist John Vaz: ”Libra, Bitcoin’in En Büyük Rakibi Olacak”

Ekonomist ve akademisyen John Vaz, Facebook’un projesi Libra’nın Bitcoin’e büyük bir rakip olacağına inanıyor.

Ekonomist ve akademisyen John Vaz, Facebook’un projesi Libra’nın Bitcoin’e (BTC) büyük bir rakip olacağına inanıyor.

Vaz, Cointelegraph’a yaptığı açıklamada Bitcoin’in ödeme bakımından ölçeklenme sıkıntıları yaşadığını ve bir spekülasyon aracı olarak orantısız kullanıldığını belirtti. Bunun aksine Libra, ödeme ağı olarak ölçeklenmesi için özel olarak inşa edildi ve yasa düzenleyiciler ile yaşanan sorunlara rağmen kısa sürede Bitcoin’e büyük bir rakip olma potansiyeline sahip.

Vaz, “Libra ölmüş değil, yalnızca yasal kabusu atlatmaya çalışıyor.” diye belirtti.

Diğer yandan Vaz, kripto paraların para arzı ve kredi kontrolüne oluşturduğu tehditlere karşı ortaya atılan merkez bankası dijital para birimi (CBDC) fikrini zayıf bir ”savunma duruşu” olarak tanımladı.

Vaz, Bitcoin’e en çok rekabetin diğer kripto paralardan geldiğini açıkladı.

Libra oldukça ilginç

Vaz, kamuda Facebook’a ilişkin bir güvensizlik mevcut olsa da Libra stablecoin projesinin oldukça ilgi çekici olduğunu dile getirdi. Vaz, stablecoin’in istikrarını destekleyecek varlıklara ve büyük teknoloji şirketlerinin kullanabilecekleri hazır ağlara değindi.

Ekonomist, Facebook gibi şirketlerin mevcut kullanıcı tabanını kullanabileceğini açıkladı:

“İnsanlar zaten Facebook, Messenger, WhatsApp ve Instagram üzerinde işlem yaptıkları için hazır bir piyasayı hedef alıyorlar.”

Vaz, bu nedenle Libra’nın daha ilk günden diğer birçok kripto paraya göre üstün bir nüfuz alanıyla faaliyete başlayabileceğini ekledi.

Ekonomist, Libra’nın ilk hedefinin gelişmiş piyasalar yerine gelişmekte olan ülkeler olacağını düşünüyor. ”İnsanların uygulamaları yoğun olarak kullandığını ve ödeme için bir yola ihtiyaç duydukları ülkelerde zenginleşecekler.”

CBDC’leri eleştirdi

Vaz, merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) kripto varlıklar ve stablecoin’lere büyük bir rakip olacağına inanmıyor:

“Kripto paralardan hoşlayan merkez bankalarının savunma mekanizması işlevi görecekler.” 

Vaz, tam aksine Bitcoin ve diğer kripto paraların bankaların para arzı kontrolü için bir tehdit oluşturduğuna inanıyor:

“Bankalar, aslında mevcut olan paranın sekiz-dokuz katı kadar kredi verebiliyor. Bitcoin ile sahip olmadığınız şeyi kredi veremezsiniz.”

] }

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir