Kripto Para Borsalarında Likidite Nedir?

Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimlerinin her gün sayısız defa el değiştirdiği kripto para borsalarını tercih ederken en önemli unsurların başında likidite kavramı geliyor. Ancak, ilk kez Bitcoin almak isteyen biri için “likidite nedir” sorusu çoğu zaman anlaşılması güç terimlerle karşılanıyor.

Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimlerinin her gün sayısız defa el değiştirdiği kripto para borsalarını tercih ederken en önemli unsurların başında likidite kavramı geliyor. Ancak, ilk kez Bitcoin almak isteyen biri için “likidite nedir” sorusu çoğu zaman anlaşılması güç terimlerle karşılanıyor. Bu yazıda, Bitcoin veya diğer kripto para birimleriyle borsada işlem yapacağınız zaman likidite nedir ve likidite neden önemli sorularını basit bir anlatımla yanıtlamaya çalıştık.

Likidite nedir demeden önce…

Likiditeye geçmeden önce, kripto para borsalarının temel işlevine sıfırdan bir bakış açısı getirmek gerekiyor. Kripto para borsaları, aslında tüm aracı kurumlar gibi varlık sahibi arasındaki işlemin güvenle gerçekleşmesini sağlıyor. Her bir işlemin gerçekleşmesi için, alıcının ve satıcının bir fiyat üzerinde anlaşması gerekiyor. Yani satıcının istediği fiyatı kabul eden bir alıcının bulunması gerekiyor. 

Alıcının ödemek istediği tutar ile satıcının talep ettiği ücret birbirine denk düşmediğinde ise ya alıcı/satıcı uzun süre beklemek durumunda kalıyor veya bir alt ya da bir üst kademeden alım satım yapmaya razı oluyorlar. Bu durum gün içinde yüzlerce kez tekrarlandığında ise anlık, saatlik ve günlük ortalamalar, kısacası o kripto para borsasındaki Bitcoin’in fiyat göstergeleri etkileniyor.

Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse, elindeki Bitcoin’i düz hesap 10.000 dolardan bozdurmak isteyen 100 kişi var diyelim. Yani bu borsada 10 bin dolar seviyesinde 100 BTC’lik derinlik oluşmuş oluyor. 

Bitcoin satmak isteyenler ne yapıyor?

Uç bir örnek olarak, bu kripto para borsasını kullanan ve Bitcoin satmak isteyen kullanıcılar arasında bir üst basamaktaki satış fiyatı 10.100 dolar olursa, 100 BTC’nin tümü satıldıktan sonra fiyat bir anda 10.100 dolara sıçrıyor. Çünkü bu hayali senaryoda 10.000 ile 10.100 arasındaki 100 dolarlık bu açıklıkta başka hiçbir listeleme bulunmuyor.

Bitcoin almak isteyenler eğer bu borsada işlem yapmak isterse, 10.100 doları gözden çıkarmak zorunda kalıyor. O değerdeki BTC de tükendiğinde, bir sonraki satıcı hangi seviyeyi belirlediyse fiyat o yönde yükseliyor. Oysa bu borsanın daha fazla kullanıcı olursa, yine aynı hayali 10.000 ile 10.100 dolar aralığında Bitcoin satmak isteyebilecek daha fazla potansiyel satıcısı oluyor.

Herkes farklı şartlarda BTC sattığı için, elinden çabuk çıkarmak isteyenler örneğin 10.010 dolardan, 10.020 dolardan veya 10.050 dolardan satış yapıyor. 

Bitcoin almak istediğinizde…

Aynı durum alıcılar için de geçerli. Bu fiyat aralıklarında alıcıların bulunması,  Bitcoin’in finansal bir enstrüman olarak daha çabuk nakde dönüştürülmesini sağlayarak geleneksel likidite terimini karşılıyor. 

Başa alacak olursak: Likidite nedir?

Kısacası, kripto para borsaları için kullanılan “likidite” kavramı, kullanıcı sayısının ve işlem hacminin yüksekliğine işaret ediyor. Likiditesi yüksek olan bir kripto para borsasında, Bitcoin veya diğer kripto para birimleri için çok küçük değer aralıklarında dahi alıcı veya satıcı bulmak mümkün oluyor.

Bu tür borsalarda hem eldeki varlığı nakde dönüştürmek yani “likide etmek” kolaylaşıyor hem de aralıklar çok küçük olduğu için, bu işlemler o borsadaki gösterge fiyatları etkilememiş oluyor.

Cointelegraph

] }

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir